Сивата икономика в България намалява до 21,5%, обявиха от Асоциацията на

...
Сивата икономика в България намалява до 21,5%, обявиха от Асоциацията на
Коментари Харесай

АИКБ: Най-големият данък е данък "труд" - 53%

Сивата стопанска система в България намалява до 21,5%, оповестиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Все още обаче сивият бранш у нас остава много над средноевропейските равнища, които са сред 10 и 15%, показаха от работодателската организация на конгрес за неофициалната претовареност.

" При този размер на сивата икономиката и при 40% преразпределение на Брутният вътрешен продукт през бюджета, щетата е 10 милиарда лева по-малко доходи в бюджета. Изчисленията на АИКБ сочат, че 2.5 милиарда лева повече доходи ще има, в случай че единствено с 5% се понижи сивата стопанска система, което е изцяло постижима цел ", съобщи Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Изследването на АИКБ за сивата стопанска система демонстрира, че най-често срещаните й проявления са недекларираният труд и заплащането в плик. " Има обективна причина за това - у нас най-високият налог е налог труд ", сподели Велев, имайки поради разноските за осигуровки и налози, които се вършат от работадателите и служащите. Сметките на АИКБ демонстрират, че " налог труд " у нас е 53,25% за най-масовата трета категория работещи. " Това значи, че с цел да получи един служащ нето 100 лв., предприятието би трябвало да заплати 53.25 лева. данъци и осигуровки ", уточни Велев.

На този декор се чака мощно неводолство от страна на работодателските организации от вдигане на минималната заплата до 700 лева през 2022 година, както и от увеличението на оптималния застрахователен приход от 3000 лева на 3450 лева Тези две промени бяха договорени тези дни от четирите политически сили в вероятно ново държавно управление - Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България.

От АИКБ показаха неодобрение и от последните законодателни промени, свързани с пенсиите, които са откъснали връзката между осигурителния принос и размера на пенсиите - повече от половината от пенсионерите към този момент ще получават идентични пенсии, без значение от осигуровките, които са правили, до момента в който са работели.

„ Явлението „ пари в плик “ постоянно е предизвиквало яд в мен, тъй като тази порочна форма на претовареност лишава служащите от техните права, визира продуктивността и качеството на труда, отразява се отрицателно върху бюджета и пенсионната система “, съобщи вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев, който също взе участие в полемиката.

Според Донев една от аргументите за понижаване на сивата стопанска система са ковид-помощите за бизнеса. " Подкрепата в ковид-кризата повлия за изсветляването на недекларираната претовареност. Защото ограниченията за опазване на заетостта и приходите и за поддръжка на бизнеса са ефикасни и използвани единствено за тези браншове от стопанската система, които се развиват на ярко “, съобщи Донев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР